SY DET SELV -
Hjem Om oss Kontakt

1Se fremgangsmåte for skinntopp HER.Stoff/STOFF & STIL, Pris/65 kr

 • 1

  Jeg startet med å ta utgangspunkt i mønsteret fra STOFF & STIL, som vist under. Det ble ikke helt som jeg hadde tenkt!


  Jeg klipte forstykket i to deler for å få en søm på midten av toppen.
  1. Sy de to delene på forstykket sammen rett mot rett.
  2. Sy skulder rett mot rett.
  3. Sy sidesømmene rett mot rett.

  Da toppen var ferdigsydd sammen, ble det to "lommer" på begge sidene av forstykket ved ermeutskjæringen. Jeg tok da på toppen på vranga og festet lommene med nåler for å få bort lommene. Jeg har ikke tatt noen spesielle mål, men bare tilpasset litt etter litt.  Tilslutt: Legg inn kantene for å sy en pen kant som vist under.  Resultat: • 4

   

  Hvorfor ikke sy sin egen nyttårskjole? Under er det noen tips til hvilken kjole du kan sy. 

  Framgangsmåten som er benyttet HER kan benyttes på de fleste kjoler, om du ønsker med eller uten arm. Halsutskjæringen justeres slik du selv ønsker.

   


  Alle kjolene er fra Nelly.com

 • 3

  Stoff/STOFF & STIL, Pris/50 kr

  For fremgangsmåte, se HER.

 • 1  1. Bakstykket, 2. Benribb, 3. Forstykket, 4. Lomme

  1. Sy på lommeposene på for- og bakstykket rett mot rett.

  2. Sy sidesømmene rett mot rett. Pass på at du ikke syr sammen lommene.

  3. Sy sammen lommeposene.  4. Sy skrittbuen sammen rett mot rett.

  5. Bruk strikk i livet. Bruk eget mål. Sy strikken sammen til en ring.

  6. Brett ned kanten på buksen over strikket og sy en løpegang.

  7. Sy benribben sammen rett mot rett til en ring.  8. Brett benribben dobbel vrang mot vrang. Sy den på rett mot rett.

  Mønster/STOFF & STIL

 • 3

  Enkel julekjole i fløyel. For fremgangsmåte se HER. Har ikke benyttet hals på denne som vist på fremgangsmåten. Utrigningen har jeg klipt ut selv.

  Ha en fin lille julaften :)  Pris/200kr

   

 • 4

  I høst sydde jeg en ulljakke. Denne er perfekt til å ha under romslige kåper/jakker for å holde varmen i vinter. For fremgangsmåte, se HER.

  Stoff/STOFF & STIL, Pris/480 kr

 • 8

  Første gang jeg prøver meg på å sy bukse. Var spent før jeg begynte, men det var utrolig enkelt!  For fremgangsmåte se HER   

  Stoff/STOFF & STIL, Pris/150 kr

 • 1

  1. Start med å klippe ut delene av mønsteret

  2. Sy sammen frontbitene i skrittet på baksiden av rumpa. Da vil du få en frontdel og en bakdel

  3. Sy sammen front - og bakdel ved å legge delene oppå hverandre slik at det blir rett mot rett

  4. Ta så på deg buksen for å måle hvor du ønsker å legge inn linning til livet. mønster til linning er med i mønsterpakken. 

  5.  Sy på linningen i livet rett mot rett.

  6. Til slutt sy opp buksen nederst så du får en fin kant nederst på bena. 

 • 10

  Har du lyst å sy en kjole som er skreddersydd for deg til jul? Jeg har brukt en kjole fra klesskapet mitt og brukt det som mønster. Den kan du se HER.

  Stoff/STOFF & STIL, Pris/111 kr

 • 0

  Jeg hadde en kjole i skapet som jeg ikke bruker lenger, men liker formen på den. Derfor  klipte jeg den opp og brukte den som mønster!  1. Sy skuldersøm rett mot rett.

  2. Sy sidesøm rett mot rett.

  3. Klipp ut kantbånd og sy det på de grove kantene. Ta mål rundt utskjæring til hals og ermer, for å finne ut hvor langt kantbåndet skal være. Jeg klipte kantbåndet 3 cm bredt. Hvordan du syr kantbånd, kan du se HER.

  Dersom du ikke har en kjole i skapet som du kan bruke som mønster, kan du benytte dette mønsteret fra STOFF & STIL:
 • 3

  Til jul kan det være greit å ha en topp som kan styles med skjørt. Toppen er veldig enkel å sy. For framgangsmåte se HER.

  Jeg har ikke benyttet hals på toppen som er vist på framgangsmåten. En hjemmesydd topp kan kanskje være et julegavetips? :)

  Ha en fin lørdag!  Pris/ 95 kr

 • 3
  Endelig har vi fått tak i denne lekre boken! Den er like fin innvendig som utenpå. Boken byr på alt fra å stæsje opp et par gamle pumps til å lage ditt eget skjørt. Gamle klær blir forvandlet av Jenny Skavlan til kule, trendye klær. Er du opptatt av mote og ønsker å få fram den kreative siden i deg? Da er "SY OM igjen" perfekt for deg. Den er også et godt julegavetips!
  Boken finner du på: www.aschehoug.no/


 • 4

  Ingen unnskyldning for å ikke sy, gutter! Kanskje det kan bli en trend for dere og? Denne er hvert fall god å starte med. Enkel fremgangsmåte uten fiksfakseri :) For jenter kan jo dette være et julegavetips for dere som ønsker å lage noe selv til f. eks kjæresten? For fremgangsmåte, se HER.  Stoff/STOFF & STIL, Pris/90 kr

 • 3

  Jeg har ikke funnet mønster til menn, så jeg tok derfor utgangspunkt i et t-skjortemønster for dame. Jeg kjøpte den i størrelse 46 og la til de centimeterene som var nødvendig for å få riktig størrelse. Under kan du se bilde av hvilket mønster som er blitt brukt.

   
  Mønster/STOFF &STIL, Pris/34,95 kr
  1. Erme, 2. Forstykket, 3. Bakstykket

  Som du kanskje ser, så er halsutskjæringen lik på både framstykket og bakstykket. Dette var egentlig ikke meningen. Og dette oppdaget ikke jeg før jeg sydde skulder sammen rett mot rett. Jeg ønsket ikke at halsutskjæringen skulle være så dyp i nakken, så derfor klippet jeg ut en halvsirkel for å rette opp. Dette ga i det minste t-skjorten en fin detalje? Ønsker du å sy den med en liten detalje i ryggen? Da blir fremgangsmåten altså slik:

  1. Klipp ut en halvsirkel som er ca. 1-2 cm større enn halsutskjæringen. Sy den sammen mot halsutskjøringen rett mot rett.
  2. Sy skuldrene sammen rett mot rett.

  3. Sy på ermene rundt skulder rett mot rett. For fremgangsmåte for hvordan du syr på ermene, se HER.

  4. Sy erme og sidesøm sammen rett mot rett. Dette kan du også se HER.

  5. Tilsutt legger du opp kantene på ermene og nederst på t-skjorten.

 • 7

  Da har jeg gått til innkjøp av dukke. utrolig grei å ha når man holder på å sy for å se om plaggene passer. Dukken stilles inn etter egne må, skulder, bryst, midje og hofte.  


 • 3

  Det er alltid kjekt med basice klær i garderoben. Jeg har sydd en enkel, hvit genser med høy hals. For fremgangsmåte, se Framgangsmåte for basic genser med høy hals.  Stoff/STOFF&STIL, Pris/90 kr (Jakke/Cubus, Bukse/BIK BOK)

 • 5  1. Forstykket, 2. bakstykket, 3. halsribb, 4. erme

  1. Sy skulder rett mot rett.

  2. Sy på erme rundt skulder rett mot rett som vist under. Fest med nåler først slik at det blir en rett kant.  3. Sy ermet sammen rett mot rett. Start å sy ved håndleddet og oppover mot armhulen. Fortsett å sy søm videre nedover siden på genseren for å sy sammen bakstykket og forstykket.

  4. Sy halsribben rett mot rett. Brett den dobbelt.

  5. Fest halsribben med nåler i halsutskjæringen rett mot rett som vist på bildet under  5. Legg tilslutt opp kanten nederst på genseren og i ermene. Brett kanten dobbelt opp, slik at det blir en fin kant på innsiden av genseren. Fest først med nåler og så sy det sammen.  Resultat:

 • 3

  I dag gikk turen til STOFF&STIL der vi handlet inn nytt stoff til nye prosjekter. Hvordan det blir kommer senere :)

  Ha en fin kveld! :)
 • 11

  Ingenting er som hjemmelagde julegaver. Tenkte derfor å sy noe til veninner, men dette måtte være noe som ikke tar for mye tid eller penger. 

  Bestemte meg da for å gå for å lage skjørt. Bruker da skjørt jeg har fra før som mal. Har laget flere typer skørt. Ett som er veldig enkelt i svart, men som har et fint mønster. De andre skjørtene jeg har laget har et frontstykke med annen farge eller mønster, mens resten av skjøret er svart. Dette synes jeg selv er fint da det blir litt liv i skjøret og man ser fort litt smalere ut når sidene på skjørtet er svart. 

  Farger og mønster:   Det er brukt samme framgangsmåte som tidligere skjørt. Se framgangsmåte her: 

  Skjørt bakfra, her ser du mønster på skjørtet. 

  Til de andre skjørtene jeg har laget, har jeg et frontstykke med annen farge/mønster. Da klipper du bare ut stoff i hvor bredt frontstykke du vil ha, og syr sammen dette rett mot rett med to svarte sidestykker. 


  Fra siden og bak på alle skjørt: 


  Bruker ca 40-45 minutter på å lage et skjørt med frontstykke. Så dette går jo fort når man først begynner. Kostbart er det heller ikke.  

  Stoff fra STOFF & STIL: ca 60kr pr skjørt. 

  Vips så har man noen julegaver ferdig! 

 • 15

  Nå er det tid for gode varme plagg. Da passer det vel godt med en fleecegenser? For fremgangsmåte, se Genser med høy hals.

  Stoff/STOFF & STIL, Pris/124 kr