SY DET SELV -
Hjem Om oss Kontakt

11

For fremgangsmåte se Hvitt til vinteren, fremgangsmåte

STOFF & STIL, Pris/ 210 kr

 • 0

   

  1. Øvre rygg, 2. bak, 3 og 4. front, 5 og 6, arm. 

  Start med å sy sammen del 1 og 2. Sy en rett søm, rett mot rett. 

  Sy deretter sammen skuldrene på bak og front. Rett mot rett. Sidene skal ikke syes sammen enda. 

  Når man skal sy på armene kan dette gjøres på forskjellige måter. Jeg synes den måten som er beskrvet her er grei og starte med :)

  Ha jakken på vrangsiden og brett opp frontstykket. Jakken blir da på rettsiden. Legg så armen rett mot rett i armhulen.

  Fest den ene siden av armen mot nedre armhul med nåler og brett armen over. 

  Brett så frontrykket over igjen, slik at jakken blir på vranga. Fest den andre siden av armen til frontstykket. 

  Når amrne er festet med nåler, sy sammen langs kanten. Sy hele veien rundt. 

  Slik blir armen på vranga. Når armen er festet, sy sammen undersiden av armen og sidestykket. 

  Glidelås: har her brukt en glidelås på 55 cm. Det hvite som er over låsen klippes bort etter den er festet. La det hvite ligge over der du ønsker å starte låsen. 

  Fest den ene siden fast til stoffet først og sy den fast, så fest den andre siden. 

 • 5

  Tidligere sydde jeg (Kristin) en kjole med hundetannsmønster. Den kan du se her. Nå har Mamma blitt inspirert og sydd sin egen variant! Mønsteret er det samme som denne kjolen. To kjoler med samme mønster, men likevel helt forskjellig.

  Her er resultatet:

  Hun har også laget et smykke:

  Stoff/STOFF & STIL, Smykke/Perlehuset

 • 7

  Å sy om gamle kjoler eller ubrukte klær er i vinden som aldri før, så på lørdagen gikk turen til UFF på Jernbanetorget for å se om det var noen skatter å finne. Utrolig mye å velge mellom, så her er det bare å slippe kreativiteten til!

  Dagens fangst: 

  Pris/250 kr

  Pris/85 kr

  Pris/125 kr

  Da er det bare å finne frem symaskinen og begynne å sy. Hvordan det blir og veiledning på resultatet kommer senere :D

 • 13

  Jeg har en kjole jeg bruker lite fordi jeg ikke liker formen på underdelen av den. Bestemte meg derfor for å sy den om.  Det er fint å kunne gjøre om ting man ikke bruker lengre. Det er ikke alltid så mye som skal til for å få plagget slik som man ønsker. Så det er bare å finne fram noen plagg man egentlig liker, men kunne tenkt seg en enkel endring på. 

  FØR:  Underdelen var før et shiffongskjørt. 

  Sydde da om underdelen på kjolen. Tok mål og sydde på en ny underdel som er litt mer tettsittende.   Jeg sydde underdelen slik at den går over hverandre foran, med noen folder i.  For å sy på stoffet sydde jeg underdelen kan i kant med overdelen. 

  NÅ:  Har også noen folder bak, slik at den skal ligge finest mulig i korsryggen.   Selve forandringen på kjolen er ikke så stor, men liker fasongen på underdelen på kjolen mye bedre nå. Så nå blir den fohåpentlighvis mer brukt. 

 • 9

  Lurer du på hva du skal gi i julegave til din venninne og vil sette et personlig preg? Her er et tips til deg!

  Dette trenger du:  1. Fest den ene delen av T-låsen på skinnreimen.  2. Sett på den pynten/charms du ønsker å ha på armbåndet.  3. Lim fast T-låsen til skinnreimen. Limet er superlim og er kjøpt hos Perlehuset.  4. Ferdig!  Alt er kjøpt hos Perlehuset. Pris: Sølvring/60 kr, Charm/75 kr (perlen er Swarovski), Skinnreim/ca. 50 kr (denne reimen er ca. 37 cm), T-lås/55 kr

 • 11

  Lys og enkel Cardigan med stretch. Har ikke benyttet mønster på denne, men for lik fremgangsmåte som Ulljakke  Stoff/ STOFF & STIL, Pris/ 150 kr

 • 6  Stoff/STOFF & STIL, Pris/100 kr

  For å se fremgangsmåte for toppen, klikk deg innpå Hvordan sy kjole med høy hals. Jeg har sydd toppen slik at den er ca. 53 cm lang.

 • 9

  Stoff/STOFF & STIL, Pris/250 kr (inkludert glidelås)

  Mønsteret som er benyttet anbefales til Stretchstoff. Bruker du stoff med lite stretch, ta mål rundt livet og hoftene så du er sikker på at delene blir store nok. Å ta mål kan også være lurt på armene og lengden på kjolen. Som dere ser på bildene over, er kjolen litt for kort. 

  Start med å sy skuldersøm. Framside og bakside rett mot rett. så deretter sidesøm, rett mot rett.

  sy på armene til slutt, for framgangsmåte se Ulljakke. Før du syr sammen armene kan det være lurt å sy kantsøm langs håndleddet.  Det er enklere å sy kantbåndet før man syr sammen armene for å få rett søm. Det kan bli vannskelig å komme ordentlig til når man bruker symaskinen. 

  Glidelåsen sys på til slutt. Fremgangsmåte for Glidelås 

   

 • 2

  Vi begynte å sy i januar. Ingen av oss hadde symaskin og var ganske blanke på hvilken symaskin vi burde velge. Det vi visste var at vi ville ha en symaskin som ikke var for komplisert med de viktigste funksjonene til en rimelig sum.

  Symaskinen jeg (Sara) benytter nå er en enkel og grei maskin å starte med. Den er fra IKEA og koster ca 600 kroner. Den egner seg for de fleste syoppgaver. Den har 13 stingyper å velge mellom og det følger med ekstra sytilbehør. Det er en veldig grei maskin å starte med, men til avanserte syprosjekter kan den ha litt for lite funksjoner.

  Jeg (Kristin) syr med Husqvarna E20. Jeg fikk anbefalt denne symaskinen og da jeg søkte den opp på nettet stod det at maskinen er perfekt for den som skal lære seg å sy. Jeg kjøpte den hos Symaskinhuset i Oslo og den koster 1 995 kr. Det er en enkel mekanisk symaskin som har 32 pynte- og nyttesømmer, 1-stegs knappehull og ekstra sytilbehør følger også med. Sømmer jeg har benyttet fram til nå e rett- og sikksakksøm. Jeg er veldig fornøyd med symaskinen min!

 • 0

  @sydetselv

 • 9

                   
  Fra venstre: H&M/249 kr, Lindex/299 kr

                 

  Fra venstre: Mango/349 kr, BIK BOK/149 kr  Stoff/STOFF & STIL, Pris/170 kr (PS: Det er mye stoff igjen til den prisen)

  For å se fremgangsmåte på skjørtet, klikk deg innpå Skinnskjørt på 1, 2, 3! For fremgangsmåte for glidelåsen, klikk deg innpå Hvordan sy inn glidelås.

 • 2

  1. Ta mål for å finne ut hvor midten er.

  2. Legg glidelåsen på midten av plagget og bruk gildelåsen som mål for å se hvor langt du skal klippe:  3. Klipp etter glidelåsens mål og avslutt med å lage en liten trekant. Viktig at denne ikke blir bredere en glidelåsen.

  4. Brett inn kantene og fest de med nåler. Deretter fester du glidelåsen med nåler til kantene.  Ferdig resultat:  Det beste er å bytte ut foten på symaskinen som er for å sy glidelåser. Dette for å gi en fin og gjevn søm. Det er ikke blitt brukt "glidelåsfot" her.

  Hvordan synes du det er å sy inn gildelås?

 • 10

  Har her benyttet samme framgangmåte som jakke med ruter. For framgangsmåte se Ruter 


  Mønster/ STOFF&STIL, Pris/ 200

   

 • 8


  Fra venstre: Zara/559 kr, Mango/899 kr
  Fra venstre: Cubus/199 kr, BIK BOK/249 kr
  Stoff/STOFF & STIL, Pris/160 kr

  For å se framgangsmåte, se Hvordan sy kjole med høy hals.

 • 0

  1. Klipp ut alle delene:


  1. forstykket, 2. bakstykket, 3. krage, 4. erme.

  2. Sy skuldersøm rett mot rett (forstykket og bakstykket).
  3. Sy på erme på skulder rett mot rett.
  4. Start ved ermet som skal gå rundt håndleddet og sy en søm opp møt armhulen og videre ned mot kanten på kjolen.
  5. Sy kragen til en ring. Brett den dobbelt og sy den rett mot rett i halsutskjæringen.
  6. Kragen er mindre en halsutskjæringen. For å få kragen til å passe halsutskjæringen, må du feste nåler i kragen og skulder på hver side og foran og bak.
  7. Stram til i kragen der det ikke er festet nåler når du syr.
  8. Avslutt med å legge opp kantene på ermene og kjolekanten for å få fine kanter.

  MØNSTER:  Mønster/STOFF & STIL

 • 8


  Stoff/STOFF&STIL, Pris/70 kr

  Kjolen er sydd for en stund siden, så har dessverre ikke bilder av fremgangsmåten. Har her benyttett samme fremgagnsmåte som kjoler for sommeren, men har valgt å sy på armer. For fremgangsmåte for arm, se Ulljakke. Jakken er fra H&M. 

 • 8

  Gjesteinnlegg fra Siri

  Lenestol og puff er begge kjøpt på Finn.no. Jeg kjøpte de i håp om å kunne gjøre noe med de, da de var ubrukelige slik de var. Begynte å søke på internett for å finne en oppskrift på hvordan jeg skulle gjør det. De fleste forslagene jeg fant var rett og slett å dra til en profesjonell møbeltapetserer som restaurerer og trekker om gamle stoler. Dette kan fort bli kostbart, og det kostet mye mer enn hva jeg var villig til å bruke på denne stolen og puffen. 

  Jeg ville prøve å trekke om stolen og puffen selv, og fant ut at dette var fullt mulig!

  Start med å skru stolen fra hverandre så langt det er mulig. Løsne alle stiftene som stoffet er festet med og ta av det gamle stoffet fra stolen. Det gamle stoffet brukes som mal. 

  For å sy sammen det nye stoffet, valgte jeg å starte med ryggen. Ryggen har to deler, front og bakre del. Start med å sy delene sammen rett mot rett. Deretter tre stoffet over ryggen og fest med stifter fra stiftpistol under ryggen på stolen. Det er viktig at stoffet er stramt. 

  Stolsetet: Legg stoffet på setet og brett stoffet rundt på undersiden av setet. Stift her fast under stolsetet. Her er det lurt å være to, slik at en holder og strekker i stoffet mens en stifter. 

   Armlenene synes jeg var den størtste utfordringen, men ved å ta mål og bruke det gamle stoffet får man god hjelp.  Når delene er klippet ut, sy enden på armlenet sammen med langsiden på armlenet, rett mot rett. Tre deretter stoffet over armlenet, stram stoffet godt og stift stoffet fast under armlenet. 

  Tilslutt, skru sammen stolen og du har en flott ny stol!

  Puff

  Bruk samme fremgangsmåte som på stolen. Sy først sammen det som skal være rundt puffen. Det må være så stramt slik at man nesten ikke får tredd stoffet over puffen. Lurt å være to for å få tredd det ordentlig på. 

  På toppen har puffen har jeg brukt 4 forskjellige stoffer for å få litt liv i puffen. Klipp ut 4 like store deler. Sy delene sammen rett mot rett til det blir en sirkel. Sy deretter sammen toppen på puffen med stoffet rundt, rett mot rett.

  Tilslutt, tre stoffet over puffen og stift stoffet fast på undersiden av puffen. 

  Pris totalt/ 500 kr

  Stiftemaskin kan man få låne på byggmaker for en liten sum. 

 • 5

  I går gikk turen til STOFF & STIL, Alnabru, for å kjøpe mer stoff til nye prosjekter.

  Hvor handler du stoff?

 • 11

  Stoff/STOFF&STIL, Pris/100 kr

  Har dessverre ikke fremgangsmåte til kjolen her, men håper den kan være til inspirasjon!