SY DET SELV - hits
Hjem Om oss Kontakt

0
Kjolen vist over er eget design. Jeg har altså ikke kjøpt noe mønster. Her vil jeg vise steg for steg hvordan du kan sette inn ringer i et plagg for å ha snøring i.


FREMGANGSMÅTE:1. Brett stoffet og klipp et lite hakk, så brett det motsatt slik at du får klipt et lite kryss. Klipp av trekantene i krysset slik at du får et lite hull.2. Til venstre ser du hvordan en ferdig ring vil se ut. Over ringen ser du hullet som er klipt ut. Ved siden av stoffet ser du redskapene du trenger. Dette fulgte med i pakken med ringene. Kjøpt hos Stoff & Stil.3. Legg den ene ringen med en høy kant på den hvite plastikksirkelen.4. Legg stoffet med hullet i over ringen.5. Legg den tynne ringen over.6. Legg det hvite redskapet over ringen som vist over på bildet. Tilslutt slår du med en hammer for at det skal feste seg. Og vips så har du en ring! :)

 • 1

  MØNSTER:  Mønsteret er fra Stoff & Stil. De har dessverre ikke dette mønsteret i nettbutikken eller i butikk. Kanskje det dukker opp igjen? Eller så kan man alltids gå for andre mønster til genser som har høy hals.


  1. Halsribb, 2. ermer, 3. forstykket, 4. bakstykket

  1. Klipp ut alle delene som vist over.  2. Legg forstykket og bakstykket rett mot rett som vist over. Sy skuldersøm sammen.  3. Nå skal ermene sys på. Som vist på bildet over kan du se hvordan buene på ermet og på forstykket og bakstykket passer sammen. Se hvordan på bildet under.  Legg ermet som vist over, rett mot rett. Start å sy en søm der hvor pil med nr. 1 peker og sy videre bortover slik at heleermet på skulderen blir sydd fast. Tips: Fest med nåler først.  4. Nå er ermet sydd til skulderen. Legg genseren rett mot rett. Sy en søm fra nederst på genseren, opp mot armhullet og videre ut ermet som vist på bildet over.Ermet skal ligge som resten, men er brettet for å vise at vrangsiden ligger ut.

  Dersom du ikke har en fin blondekant på stoffet som kan brukes ytterst på ermene og nederst på genseren, bretter du inn stoffet og syr en søm over.
  5. Halsribb: Sy den sammen til en ring rett mot rett. Deretter brett den dobbel. OBS: Sjekk at stoffet har nok stretch til at du får den over hodet. Brett hals ribben rett mot rett i kant med halsutskjæringen og fest med nåler. Sy en søm over.


  RESULTAT:
  Pris: 117 kr
  Stoff: Polyester 90%, spandex 10%. Blonde bløt natur. Fra Stoff & Stil
  Artikkelnr: 660350

 • 4

  Jeg har sydd min egen brudekjole sammen med min Mamma. Hun har alltid vært interessert i det meste som har med kunst og håndverk å gjøre, og jeg hadde ikke fått til det resultatet uten henne. Jeg bestemte meg med en gang for at jeg ville sy brudekjolen min selv etter at Georg fridde. Dette vil ikke bli et innlegg hvor jeg viser punktvis fremgangsmåten, da den er ganske detaljert, men et innlegg hvor jeg viser dere noe av prosessen.

  Jeg ønsket en brudekjole med lange ermer av blonde og kjolens form skulle være tettsittende. Brudekjolen jeg så for meg var selvfølgelig ikke å finne i et mønster. Tilslutt fant jeg to forskjellige mønster fra "Burda" som jeg satte sammen til en kjole. Det ene mønsteret hadde overdelen jeg ønsket til kjolen, og det andre hadde underdelen. Da var det bare å få dette til å passe sammen. Derfor sydde vi en prøvekjole først for å unngå evt. feil på veien, slik at vi var forberedt når vi skulle sy den endelige brudekjolen. 

  Vi startet i januar 2015 og begynte med prøvekjolen. Etter vi ble ferdige med den, startet vi rett på brudekjolen. Kjolen var ferdig i slutten av april. Vi møttes i snitt ca. en gang i uka og brukte ca. tre timer. Vi koste oss med prosessen og stresset ikke :)  MØNSTER: Vi brukte overdelen (korsett og "genser") fra mønsteret til venstre, og underdelen fra mønsteret til høyre (modell B).  BLONDER: Brudeblonder fra tekstilbutikken Rainbow Fashion på Grønland i Oslo.  MØNSTER: Bildet viser noe av mønsteret jeg brukte. Jeg klipte ut delene etter min størrelse.  UNDERDEL: Underdelene til kjolen lagt på dobbelt stoff.  OVERDEL: Ferdig utklipte deler til overdel/korsett.  GLIDELÅSEN

  ERMER  FORSTYKKET  DETALJER: 
  Vi brukte "blomsterlappene" med perlene fra skuldrene fra mammas brudekjole, og sydde det på skuldrene til kjolen min.  Se bilder av brudekjolen HER


  #sy #brudekjole #sydetselv #diy #brud #bryllup #wedding #dress 

 • 5


  Mønster:


  Mønster fra Stoff & Stil


  Klipp ut alle delene:  1. Bakstykket, 2. forstykket, 3. ermer, 4. halsribb


  1. Sy forstykket og bakstykket sammen rett mot rett.
  2. Legg halsribben vrang mot vrang slik at den ligger dobbelt. Legg den som vist over og sy en søm der hvor det er markert på bildet.  3. Legg halribben mot forstykket rett mot rett og sy en søm rundt hele halsribbem slik at den sitter fast i genseren.  4. Sy ermet til forstykket og bakstykket rett mot rett.

  5. Når ermet er sydd fast til skulderutskjæringen. Legger du ermet rett mot rett og syr en søm fra håndleddet opp mot armhulen og videre den mot kanten på genseren.

  6. Tilslutt legger du opp kanten nederst på genseren for å få en fin kant.

  Resultat:  Pris: 94 kr

 • 14

  Se mønster HER.

  Klipp ut alle delene:
  (Det følger også med belegning til innside av jakken, men er ikke med i denne beskrivelsen)  1. Ermer, 2. Forstykket, 3. Lommer, 4. Bakstykket  1. Sy lommene på forstykket. Brett den øverste kanten på lommen ned mot vrangsiden og sy en søm over. Fortsett videre rundt lommen som vist over på bildet. Har ikke brettet inn resten av lommen, da stoffet ikke rakner.  2. Sy skuldrene til forstykkene og bakstykket sammen rett mot rett.  3. Sy ermene til skulderen sammen. Legg ermet over skulder, slik at de ligger rett mot rett.  4. Sy sammen ermene, forstykket og bakstykket sammen rett mot rett. Begynn å sy fra punkt 1 mot punkt 2 og deretter ned mot punkt 3 som vist over på bildet.

  5. Tilslutt syr du på belegningen på innside av jakken. Sy nakkebelegning og belegning til forstykkene sammen rett mot rett. Legg belegningen vrang mot vrang på innsiden av jakken og sy en 0,5 cm søm i kantene.

  Har ikke lagt opp kantene nederst på cardiganen, da stoffet ikke rakner.

  Resultat:  - Pris: 330 kr
  \- Mønster og stoff fra Stoff & Stil
  - Stoff: Ullfilt lys grå melert (polyester 20%, ull 80%)
  - Artikkelnummer: 310281

 • 9

  MØNSTER:


  Fra Stoff & Stil


  Jeg har valgt å legge dobbelt med stoff på forstykket og bakstykket, da dette stoffet er litt gjennomsiktig. Derfor har jeg klipt forstykket og bakstykket x2.

  Klipp ut alle delene:  1. Bakstykket, 2. forstykket, 3. Ermer


  1. På forstykket er det markert to hakk på hver side av forstykket. Her skal du sy inn en trekant, slik at det blir et innsnitt over brystet. Se hvordan HER (se pkt. 1).  2. Sy ermene til bakstykket rett mot rett. (Evt. forstykket, slipper ingen rolle om du tar forstykket eller bakstykket først).  3. Deretter syr du ermet til forstykket (rett mot rett) slik at det blir som vist på bildet over.  4. Sy en søm fra punkt 1 til punkt 2, og deretter til punkt 3. Kjolen skal da være på vranga, slik at du syr stoffet rett mot rett.

  5. Tilslutt bretter du inn kantene rundt halsutskjæringen, ermene og kjolekanten og syr en søm over.

  Resultat:  - Pris: 400 kr
  - Stoff: Crepe viskose natur med sort marmor print (viskose 100%)
  - Artikkelnummer: 710179

 • 0  MØNSTER:


  Mønster fra Stoff & Stil

  Denne fremgangsmåten viser modell B (se over)


  Klipp ut alle delene:

  1. Bakstykket, 2. Forstykket, 3. Ribb til ermet, 4. Ribb til halsutskjæring, 5. Ermer (Det skal også være med ribb til midjen på genseren. Dette ble dessverre ikke med på bildet).

  1. Sy skulderene til forstykket og bakstykket sammen rett mot rett.  2. Sy ermet sammen til skulderen rett mot rett.

  3. Sy ribben til ermet sammen rett mot rett som en ring. Brett den dobbelt.  4. Legg ribben rundt ermet rett mot rett og sy søm rundt.

  Det samme gjør du med ribben til halsutskjæringen og midjen.


  Resultat:
 • 2

     Klipp ut delene slik at du har to frontsider og to baksider

  1. Start med å sy sammen frontdelene og bakdelene i skrittet slik at du får en frontside og en bakside

  2. Legg frontdelen på bakdelen, rett mot rett og sy sidesøm. La det stå igjen ca 5 cm øverst for å brette ned kant til strikk eller for å legge inn glidelås. 

  3. Hvordan du syr sammen buksen i skrittet kan gjøres på flere måter. Måten jeg har valg er å starte med å feste nåler langs skrittet og ned til anklene på buksen. Dette for å få rett søm i skrittet mellom front og bakstykke av buksen. Sy så søm langs innsiden av beinet. Start fra nedre venstre ben, over skrittet og til ned til høyre ben.

  4. Til slutt, sy opp sømkant på ben og i livet.  Ønsker du strikk i livet brett ned kanten 5 cm (avhengig av bredden på strikket) og sy en rett søm. Tre så inn stikket. 

  Resultat: • 0

  Forstykket og bakstykket klippes en gang. Erm klippes to. Legg stoffet dobbelt når du fester mønsterdelene, så får du to deler med en gang :)

  1. Sy skuldersøm til bakstykket og forstykket sammen rett mot rett.

  2.  Fest Skråbånd rundt hals-utskjæring. For hvordan du syr skråbånd, se HER


  3. Sy erm rett mot rett til skulder. Over ser du hvordan ermet skal passe inn i utskjæringen. 

  4. Sy fra håndleddet til ermet, opp til armhulen, og ned mot jakkekante. Slik får du sydd sammen ermet og sidesømmen på jakken.

  5. Legg opp kantene I ermene og på nedre del av kjolen for å få en fin kant.

  Resultat:  - Pris: 150 kr
  - Artikkelnummer: 203444

 • 31  MØNSTER:


  Mønster fra Stoff & Stil

  Bruk modell A til overdel og modell A til underdel

  Jeg gikk for en større størrelse i genseren, for å skape litt mer "baggy look". Alt etter smak og behag! :)  Overdel modell A
  1. Bakstykket, 2. Fortstykket, 3. Erme


  Underdel modell A
  1. Ribb (skal være I midjen) 2. Skjørt


  1. Legg de to delene til skjørtet mot hverandre rett mot rett og sy sidesømmene sammen.  2. Sy ribben sammen til en ring rett mot rett, Fest deretter ribben til åpningen til skjørtet rett mot rett som vist over. Fest bibben med nåler på fire punkter. Dra I ribben og skjørtet mens du syr, slik at det ikke blir krøllete/lommer.

  3. Sy skulder til forstykket og bakstykket sammen rett mot rett.  4. Sy erme til utskjæringen til ermene rett mot rett. Som vist over kan du se at ermet har en fasong som passer til utskjæringen. Start å sy fra den ene kanten og avslutt på den andre kanten.

  5. Når du skal sy sidesømmen på genseren, starter du ved håndleddet til ermet, syr opp mot armhulen og videre ned.

  6. Ta på deg genseren og ta skjørtet over og mål hvor høyt du vil ha skjørtet I livet. Fest skjørtet fast med nåler I genseren. Klipp av restene på genseren der du vil ha skjørtet.

  7. Sy ribben som er festet I skjørtet og genseren sammen rett mot rett. Her gjør du det samme I punkt 2.


  Resultat:
  - Pris: 225 kr
  - Stoff og mønster fra Stoff & Stil
  - Artikkelnummer: 270777

 • 2

  MØNSTER:


  Mønster fra Stoff & Stil


  Jeg har tatt utgangspunkt fra dette mønsteret. Jeg har brukt forstykket og bakstykket til kjolen, og klipt opp etter ønsket lengde. Se under.
  1. Jeg har klipt ut to deler. Har valgt en kort lengde, slik at den går like under navelen.

  2. Sy skuldrene til forstykket og bakstykket sammen rett mot rett.

  3. Sy sidesømmene rett mot rett

  4. Brett kantene i ermine og i halsutskjæringen inn mot vrangsiden og sy en søm. Dette for å få fine kanter.


  Resultat:  - Pris: 125 kr
  - Stoff og mønster fra Stoff & Stil
  - Artikkelnummer: 660362

 • 2


  1. Klipp valgt stoff som en firkant. Ta mål av hoftene dine (skjørtets bredde) og klipp etter hvor langt du vil ha det. Se eksempel på bildet over. Du skal legge stoffet dobbelt, så skjørtets lengde vil bli halvparten av lengden som er vist over.


  BILDE NR. 1


  BILDE NR. 2

  2. Legg stoffet dobbelt rett mot rett og sy det sammen som vist på bildet over (nr. 1). Marker sidene med et hakk I hvert hjørne som vist på bilde nr. 2.  3. Brett skjørtet dobbelt med rettsiden ut som vist over.  4. Det er nå du får bruk for hakkene som ble nevnt tidligere. Ta tak I begge hakkene og vri det innerste laget I skjørtet 1/2 omgang, slik at hvert hakk ligger sammen med sømmen som du sydde I punkt 2 (bilde nr 1). Se bildet over til høyre for hvordan det skal se ut.  5. Skjørtet ser nå slik ut. Til slutt skal du legge inn et strikk i livet. Ta mål av midjen din. Det er forskjellige måter å legge inn strikk på. Jeg har valgt å klippe et stykke stoff som er like langt som strikket, sy det sammen med strikket.  6. Når du skal sy på kantbåndet, legg det rett mot rett til kanten. Fest med nåler som vist over, og dra stoffet mens du syr slik at det ikke blir folder/hull.


  Resultat:  - Pris: 100 kr
  - Stoff og mønster fra Stoff & Stil
  - Artikkelnummer: 270762

 • 4

  MØNSTER:  Jeg har valgt modell B som hette og ikke den spisse som er modell A. Den har samme fremgangsmåte, bare forskjellig form.
  Til denne jakken trenger du en glidelås på 90 cm for at den skal gå helt ned til kanten av jakken, Jeg har brukt en gliselås på 65 cm som gjør at jakken får en "split" nederst.  Alle delene klippes to ganger bortsett fra nr. 8, den klippes kun en gang. Legg stoffet dobbelt når du fester mønsterdelene, så får du to deler av alt med en gang :)

  1. Erme, 2. Bakstykket, 3. Fortstykket, 4. Hette, 5. Kant foran til inside av jakke, 6. Belegning til hette, 7. Ermeribb (men har ikke brukt denne I jakken), 8. Kant bak til inside av jakke

  1. Sy de to delene til hetten sammen rett mot rett.  2. Sy belegning til hette sammen rett mot rett som vist over. Klipp små hakk I rundingen.  3. Sy belegningen rett mot rett til hetten som vist over.

  4. Sy de to delene til bakstykket sammen rett mot rett.

  5. Sy skuldersøm til bakstykket og forstykket sammen rett mot rett.  6. Sy erme rett mot rett til skulder. Over ser du hvordan ermet skal passé Inn I ermeutskjæringen.

  7. Sy fra håndlddet til ermet, opp til armhunen, og ned mot jakkekante. Slik får du sydd sammen ermet og sidesømmen på jakken.

  8. Sy hetten til halsutskjæringen rett mot rett.  9. Sy delene som vist over rett mot rett.  10. Sy kanten på jakken rett mot rett som vist over.

  11. Sy I glidelås. Start helt øverst ved hetten. Brett inn kanten og legg glidelåsen under.

  12. Tilslutt har jeg sydd belegningen på punkt 3 og punkt 10 fast til jakken. Legg opp kantene I ermine for å få en fin kant.
 • 5


  Jeg har brukt et blyantskjørt jeg har fra før som mønster. Jeg har klipt det litt lengere opp i livet, da kanten skal brettes ned og ha strikk. Jeg har også valgt å ha en lengde som går under knærne.
  1. Legg stoffet dobbelt og legg mønster eller evt. et skjørt du har selv på stoffet. Klipp etter skjørtet.

  2. Sy kun en sidesøm.  3. Brett ned kanten som skal være i midjen inn mot vrangsiden. Fest med nåler og sy en søm over som vist på bildet over.

  4. Legg inn et strikk i midjen.Tips: Fest en sikkerhetsnål i strikken, da blir det lettere å tre den igjennom.

  5. Sy igjen den andre sidesømmen.


  Resultat:
  Stoff fra Stoff & Stil

 • 11

  MØNSTER


  Fra Stoff & Stil

  Bruk modell A som mønster. Dette mønsteret har en lengde som går over knærne, men jeg har valgt å gjøre lengden lang helt ned til føttene.  Fra venstre: Forstykket, bakstykket.

  1. Sy skuldersømmene til forstykket og bakstykket sammen rett mot rett.
  2. Sy sidesøm rett mot rett.
  3. Brett inn kantene i halsutskjæringen, ermene og kjolekanten for å få fine kanter.

  Resultat:
  - Pris: 160 kr
  - Stoff fra Stoff & Stil
  - Artikkelnummer til stoff: 501133

 • 4


  1. Bruk et skjørt som mønster. Legg det på stoffet og mål opp hvor langt du vil ha det. Husk å klipp noen centimeter fra skjørtet, slik at det ikke blir for trangt. Dette stoffet har ikke stretch  2. Gjør det samme med foret du skal under blondene. Her har jeg valgt å ha det kortere enn blondeskjørtet. Skjørtet består av 2 forstykker og 2 bakstykker.  3. Sy forstykkene og bakstykkende sammen (blondene og foret).

  4. Brett ned kanten i livet og sy en søm over for å gi en fin kant.

  5. Legg inn glidelås enten i siden eller bak. Jeg har valgt en "usynlig glidelås" fra Stoff & Stil og sydd den inn bak. Se fremgangsmåte for hvordan du syr inn glidelås HER

  Resultat:  Stoff fra Stoff & Stil
  Pris: 250 kr
  Artikkelnummer for blonder: 660362
  Artikkelnummer for underskjørt: 4202

  .

 • 1


  MØNSTER  STOFF & STIL
  1. Halsribb 2. Bærestykket 3. Bakstykket 4. Forstykket 5. Ermer

  1. Sy bærestykket og bakstykket sammen rett mot rett som vist under.  2. Sy forstykket og bærestykket sammen rett mot rett i begge skuldrene som vist under.  3. Sy ermene til skulderen rett mot rett. Deretter syr du en søm fra enden av ermet mot armhulen, og videre ned mot kanten på skjorten.

  4. Brett inn kanten på forstykket og kanten mot halsutskjæringen for å sy på glidelås. Se under. Sy videre rundt bakstykket for å legge opp en fin kant.

  5. Brett halsribben dobbelt og sy den rett mot rett i halsutskjæringen.

  6. Brett opp kantene i ermene og sy en søm.

  Resultat
 • 5

  Lett bluse som er deilig å ha på sommeren. Fin på dagtid som på kveld. 


  Bluse/Sydetselv(200) Shorts/H&M Sko/DNA 


  - Stoff fra Rainbow fashion
  - Mønster fra Stoff & Stil

  Har dessverre ikke framgangsmåten på blusen. Jeg har tatt utganspunkt i en jakke. Startet med å sy sammen forstykket til en del. Ønsket utringning, så sømmen er sydd opp til brystpartiet. 

   

  #sy #bluse #fashion #mote #trend #style #antrekk #outfit #diy #stoffogstil 

 • 3

  En løs og vid bukse som er deilig å ha i sommervarmen. Om du velger ensfarget, i pastell eller i mønster vil du uansett se fin ut! Kombiner med en enkel topp og et par pumps, og du vil få en feminin og pyntet look.


  Bukse/Sydetselv(120 kr) Topp/Topshop Sko/DNA

  - Stoff fra Stoff & Stil,
  - Mønster fra Stoff & Stil
  - Se fremgangsmåte HER. Framgangsmåten er for en buksedress, men viser veldig godt hvordan du syr en bukse.


  #sydetselv #sy #bukse #fashion #mote #trend #style #antrekk #outfit #diy #stoffogstil

 • 0

  1. Start med å klippe ut delene. Forstykke, Bakstrykke og 2 armer. Har på denne kjolen klipt større enn mønsteret da jeg ønsket en del volum på kjolen. 

  2. Start med utringning: Start med å måle hvor lang utringning du ønsker ved å måle avstanden fra halsgrop til bryst på deg selv. Finn så midten av halsutskjæring på kjolen og klipp fra midten av halsutskjæring ned mot bryst etter hvor lang du ønsker utringning. Du vil da få to trekanter på vær sin side. Brett disse inn, sett nåler og hold kjolen opp mot deg selv for å se hvordan utringning ser ut. Brett deretter kanten vrang mot vrang 1 cm rundt halsutskjæring og utringning og sy en lett søm.

  3. Sy kantbånd rundt utringning. På stoff&Stil får du nå kjøpt ferdige kantbånd. 

  2. Sy deretter skuldersøm forstykke og bakstykke rett mot rett. 

  3. Sy på armene. Det er flere måter å sy på arm, men en måte er å brette ut toppen (forstykke og bakstykke) slik at rettsiden ligger opp. Brett sammen armen og legg den kant i kant med armgrop på bakstykket. Brett deretter forstykket over. Sy søm langs kant.

  4. Sy til slutt opp kant rundt arm og nederst på kjolen, 1 cm.  

 • 6

  Å kombinere svart og hvitt er i år en av sommerens store trend. Designere som Chanel og Stelle McCartney benytter denne klassiske stilen i sine kolleksjoner i år. Du kan gjerne kombinere stilen med et fargerikt accessories, eller beholde tilbehøret i samme nyanser som plagget. Om det er klesplagget eller tilbehøret du velger å beholde i Svart/hvitt vil det ikke slå feil! 

  Topp/Pieces(105,-) Skjørt/Reiss Newton Pleated(1380,-) Sko til v/Brian Atwood(2690,-) Sko til h/Jeffrey Campbell Barclay(990,-) Hatt/Akira(100,-)  Topp/Sydetselv (35,-) Skjørt/Sydetselv (45,-)

  - Stoff fra Stoff & Stil, Chenille stretch m/krokodillepreg natur
  - Mønster fra Stoff & Stil

  - Se fremgangsmåte HER


  #sydetselv #sy #skjørt #topp #Black and White #fashion #mote #trend #style #antrekk #outfit #diy #stoff&stil #Chanel #Stelle McCartney

 • 0

   

  La deg inspirere av de dyre plaggene fra catwalken, og sy det selv til en mye billigere penge! Velg stoff og farge, og sy ditt eget antrekk. 


  1. Blue PU/ 200,- 2. Alice + Olivia Blaise/ 1315,- 3. O`2nd/1765,-     Topp/Sydetselv (35,-) Skjørt/Sydetselv (85,-)

  - Stoff fra Stoff & Stil
  - Artikkelnummer: Topp: 270459 Skjørt: 
  - Mønster fra Stoff & Stil, Topp og skjørt
  - Se fremgangsmåte HER


 • 0

   

  Framgangsmåte Topp: 

  1. Start med å klippe ut delene, Forstykke og bakstykke

  2. Sy kantbånd rundt halsutskjæring og armhule. Gjør dette før du syr sammen skuldrene. Har her benyttet ferdig uklipte kantbånd som du kan få kjøpt hos Stoff & Stil. Brett ut kantbåndet og legg det på vrangsiden av for/bakstykke. Sy her helt ut i kanten.

  3. Når du har festet kantbåndet på vrangsiden, brett båndet over til rettsiden. Sy en rett søm ytterst på båndet. 

  4. Sy sammen skuldersøm rett mot rett. Brett opp kanten nederst på toppen og sy en rett søm. 

  Framgangsmåte skjørt:

  Har dessverre ikke bilde av framgangsmåten, men forsøker å forklare så detaljert som mulig. 

  Har her benyttet modell B. Start med å klippe ut delene.  Sy skjørtet sammen rett mot rett, slik at det får to sidesømmer. Sy linningen sammen rett mot rett slik at det blir en sirkel. Brett linningen dobbel (vrang mot vrang).Ta mål av midjen din til strikket. Sy det sammen til en sirkel og deretter legg strikket inn i linningen og sy det sammen med 0,5 cm. 

  Nå skal du sy linningen til midjen i skjørtet. Start med å å fest linningen fast med nåler . Linningen vil være noe mindre enn midjen til skjørtet, så derfor starter du å sy på et punkt hvor du har festet nålene. Strekk stoffet mellom hvert punkt, slik at linningen og stoffet i midjen blir tett mot hverandre.

  Du kan tilslutt legge opp skjørtekanten 1 cm. Jeg har valgt å ikke gjøre det på dette skjøret.


 • 3

  Enkel kjole som er fin til hverdags hvis du ønsker å pynte deg litt ekstra. Benytt et belte i midjen for å style kjolen. 

  Sydetselv (95,-)

  - Stoff fra Stoff&Stil. Husker dessverre ikke artikkelnummeret på stoffet. 

  - For framgangsmåte se HER. Har valgt å ikke benytte lommer som er vist på framgangsmåten. 

   


  # Sydetselv #Sy #mote #Fashion #hverdags #kjole # sommer #outfit #dagens #diy #Stoff&Stil 

   

 • 4

  MØNSTER  STOFF & STIL

  1. Klipp ut forstykket og bakstykket til blusen (modell A) som vist over. Jeg har valgt å ikke bruke ermer.
  2. Marker med hakk i utskjæringen til ermene på forstykket, slik at du kan sy inn en søm over brystet slik at det blir en finere form på toppen. For fremgangsmåte av dette, kan du se HER (under punkt 1).
  3. Sy skulder til bakstykket og forstykket sammen rett mot rett.
  4. Sy sidesøm rett mot rett.
  5. Tilslutt tar du mål av toppen hvor lang du vil ha den.

  Resultat:  Pris: 56 kr.

 • 22


  MØNSTER:  STOFF & STIL  1. Forstykket 2. Bakstykket 3. Erme

  PS: Ermet i mønsteret er egentlig lengre enn de jeg har klipt ut. Jeg har valgt t-skjorte erme i stedet. Jeg kuttet lengden med ca 35 cm.

  1. Sy forstykket og bakstykket sammen rett mot rett i kun den ene skulderen. Sy skråbånd rundt halsutskjæringen og sy deretter igjen den andre skulderen rett mot rett. Se hvordan du syr skråbånd HER.
  2. Sy skråbånd rund kantene på ermene.  3. Sy ermene rundt utskjæringen til ermene. Se til at ermet passer utskjæringen til ermene som vist over. Sy ermet rett mot rett.
  4. Nå skal du sy ermet og kjolen sammen. Start i kanten ved ermet og sy hele veien ned til kjolekanten.
  5. Legg opp kjolekanten for å gi en fin kant

  Ferdig resultat
 • 0

  MØNSTER


  STOFF & STIL
  1. Bakstykket 2. Forstykket  1. Sy forstykket og bakstykket sammen i skrittsømmen rett mot rett som vist over.  2. Sy på bånd. Start 1,5 cm over hakk på bakstykket som vist over til venstre Sy det videre rundt forstykket som vist over til høyre.

  3. Brett båndet rundt sømmen og sy det sammen med en kantstikning fra rettsiden.  4. Sy kantbåndet på siden av forstykket og bakstykket.

  5. Vreng shortsen og legg ene "benet" opp i det andre, og sy skrittbuen sammen rett mot rett.

  6. Klipp et stykke strikk. Ta mål av midjen din. Sy strikket sammen til en ring.

  7. Sy strikken fast på  vrangsiden, brett stoff og strikk ned og sy det fast.

 • 1

  MØNSTER


  STOFF & STIL

  Som dere ser over har mønsteret to forskjellige mønster til skjørt. Under vil du få fremgangsmåten på modell A.

  Du trenger:

  - Stoff med stretch
  - Strikk til å ha i midjen (35 mm)
  1. Linning 2. Skjørt

  1. Sy skjørtet sammen rett mot rett, slik at det får to sidesømmer.
  2. Sy linningen sammen rett mot rett slik at det blir en sirkel.
  3. Brett linningen dobbel (vrang mot vrang).
  4. Ta mål av midjen din til strikket. Sy det sammen til en sirkel.
  5. Legg strikket inn i linningen og sy det sammen med 0,5 cm.  6. Nå skal du sy linningen til midjen i skjørtet. Fest linningen fast med nåler på de fire punktene over. Linningen vil være noe mindre enn midjen til skjørtet, så derfor starter du å sy på et punkt hvor du har festet nålene. Strekk stoffet mellom hvert punkt, slik at linningen og stoffet i midjen blir tett mot hverandre.
  7. Du kan tilslutt legge opp skjørtekanten 1 cm. Jeg har valgt å ikke gjøre det på dette skjøret.

 • 4


  MØNSTER


  STOFF & STIL
  1. Forstykket 2. Bakstykket 3. Bærestykket

  Jeg har også klipt ut de samme delene til for, da stoffet over er gjennomsiktig. Jeg har ikke klipt for til bærestykket. Jeg har valgt å ha kjolen 40 cm kortere i lengden.

  1. Sy innsnitt på forstykket etter hakk og markering. Bruk strykejern for å presse innsnittet opp. Se beskrivelse under.
  1. Pilen til venstre viser hakkene og pilen til høyre viser markeringen.
  2. Et godt hjelpemiddel er å bruke sporehjul og karbonpapir. Papiret gir merker etter seg på stoffet når du ruller sporehjulet over papiret.
  3. Legg karbonpapiret mellom stoffet og mønsteret. Husk å legg rettsiden av stoffet ned mot gulvet. Sett sporehjulet på det ene hakket og kjør det mot markeringen. Gjør det samme på det andre hakket. Du får da tegnet opp en trekant. Løft opp stoffet inne i trekanten og fest med nåler, slik at det blir en strek/innsnitt.
  4. Ferdig resultat av innsnittet.
  2. Sy buen på bakstykket 0,5 cm om til vrangsiden som vist over.  3. Sy bærestykket og bakstykket sammen rett mot rett som vist over. Sy fra ermegap og til hakk. Sy også opp en kant på bærestykket i midten, slik at det blir en fin kant hele veien.  4. Sy skuldersøm rett mot rett, men kun den ene skulderen da du skal sy et skråbånd rundt halsutskjæringen for å få en fin kant. Jeg har kjøpt skråbånd hos Stoff & Stil. Superlettvindt!
  Når du har sydd skråbåndet rundt hele halsutskjæringen, syr du den andre skulderen rett mot rett.

  5. Det samme gjelder for ermene. Sy skråbåndet rundt ermene, før du syr sidesømmene.

  6. Sy forstykket og bakstykket sammen rett mot rett.

  7. Stryk kanten nederst på kjolen opp og deretter brett den dobbel, sy en søm rundt hele kanten.

 • 7

  Stoff til overs? Benytt restene til å lage skjørt. Ta utgangspunkt i et skjørt du har fra før og bruk det som mal.  
  Skjørtt/Sydetselv (75 kr) Topp/Topshop

  - Stoffet er fra www.fabric.com
  - Framgangsmåte for skjørt HER.
  - Ønsker du å sy en lik topp, se HER


  #sydetselv #outfit #hvitt #blue #sy #diyl #antrekk #fashion #mote #trend #style #inspo

 • 10

  FREMGANGSMÅTE:

  Du trenger:
  - Anorakksnor
  - Skråbånd
  - Snorstopper (du må ikke ha dette. Jeg har ikke brukt det)
  - Valgfritt stoff
  - Filtplate
  Babyredet består av to deler, som vist over.  1. Legg stoffstykkene mot hverandre rett mot rett. La feltet midt på være åpent. Fra midt på den ene buen til midt på den andre buen.

  2. Sy sammen stykkene på bildet over. Husk å la feltene være åpen.

  3. Når du har sydd sammen posen, vrenger du den ut til rettsiden.  4. Fest skråbåndet med nåler langs hele sømmen på posen.  5. Sy langs den ene siden på skråbåndet først, og deretter på langs den andre siden.

  6. Klipp ut filtplaten etter beskrivelse fra mønsterpakken. Legg filtplaten inn i midten i posen (ca. 15 cm fra kantene). Fest med nåler og sy rundt filten.

  7. Deretter fyller du kantene med vatt.

  8. Tre anorakksnoren gjennom hele skråbåndet som er festet på posen. Tips: Fest en sikkerhetsnål i tråden, slik at det blir lettere å tre den igjennom.

  9. Avslutt med å sy igjen det åpne feltet ved å sy på skråbånd.

  Stoff:
  - Bomull støvet grønn med runde blomster. Artikkelnr: 852039
  - Bomullslerret mørk koksgrå. Artikkelnr: 4327
  - Filt: Fiberstoff. Artikkelnr: 9999

  Resultat:


   

 • 2

  Lite tilbakeblikk på noe av det vi har sydd denne våren. Se framgangsmåte under bildene. 

  Framgangsmåte Jakke og Kjole

  Framgangsmåte Buksedress og Kjole

  Framgangsmåte Sirkelskjørt og Kjole

  Framgangsmåte HER og HER

 • 7

     Skjørt/Sydetselv (50,-) Skjorte/Pull&Bear

  Framgangsmåte se HER

  Stoff fra www.fabric.com 

  #Sydetselv #summer #varme #fashion #mønster #mote #outfit #diy #vår #Missoni

 • 3

   1. Topshop/290,- 2. Mango/300,- 3. 6KS/300,-  Kjole/Sydetselv (150 kr)

  - Stoffet er fra Stoff & Stil
  - Mønster fra Stoff & Stil, se HER.
  - Artikkelnummer Stoff: 270861

  - Se fremgangsmåte HER. (Har valgt å ikke benytte lommer som vist på framgangsmåten)

  #sydetselv #sy #stoffogstil #summer #fashion #trend #style #mote #kjole #outfit #antrekk #Stripes #diy

 • 4


  MØNSTER


  STOFF & STIL


  For å lage denne kjolen har jeg benyttet mønsteret over. Med dette mønsteret kan du velge om du vil sy en kjole med ermer og hals, eller uten. Jeg har valgt uten. Du kan også sy en genser og gjøre det samme!  Mønsteret består av to deler, framstykket og bakstykket.

  1. Sy skuldersøm rett mot rett.
  2. Sy sidesøm rett mot rett
  3. Brett inn kantene i halsutskjæringen og rundt ermene vrang mot vrang, sy kantstikning. Gjør det samme med kanten nederst på kjolen. Brett den dobbel, slik at den blir fin på innsiden.
  Stoffet har noe stretch i seg, men ikke nok til å tre den over kroppen. Derfor trenger du en glidelås i ryggen. Jeg har valgt å ha glidelåsen rett på stoffet, men du kan også sy den slik at den blir mindre synlig. Se fremgangsmåte HER.

 • 0

   

  1: Start med å klippe ut delene. Har her klipt ut topp og skjørt hver for seg. 

  2: Sy skuldersøm og sidesøm på topp og skjørt rett mot rett. Press ned kantene med strykjern.

  5: Sy fast skjørtet til toppen rett mot rett. Er her lurt å benytte nåler for å feste. Bruk målebånd for å se hvor høyt du ønsker skjørtet.

  6: Ha kjolen på vranga. Sy en ny søm under sømmen som fester topp og skjørt. La det stå igjen ca 1 cm til å tre inn strikket. Sy sømmen ca 1-2 cm under eksisterende sømmen. Du må ta utgangpunkt i størrelsen på strikket. 

  7. Tre deretter strikket inn. Når endene møtes sy sammen strikket. 

   

 • 0
  1. Bakstykket, 2. Forstykket, 3. Erme, 4. Nakkebelegning, 5. Belegning for å ha på innside av forstykkene

  (Jeg har valgt å ikke sy inn belegning på innsiden av jakken, så det følger ikke med i denne beskrivelsen).  1. Ermeribb, 2. Krage, 3. Midjeribb

  Du trenger også en delbar glidelås 50 cm.


  1. Sy skuldersøm (forstkkene og bakstykket) rett mot rett.
  2. Sy ermer på rett mot rett. Hvordan du gjør det, kan du se på fremgangsmåten HER.
  3. Brett kragen vrang mot vrang og sy en 0,5 cm stikning.  4. Sy kragen i halsutskjæringen rett mot rett som vist på bildet over. Start og slutt 1 cm fra forkant.
  5. Brett midjeribben vrang mot vrang. Sy den nederst på jakken rett mot rett.
  6. Brett inn kanten som er 1 cm fra forkant og sy fast glidelåsen.
  7. Sy ermeribb sammen til en ring. Brett den vrang mot vrang. Sy den rett mot rett i ermet.

 • 2


  1. Start med å klippe ut delene. Skal her sy sammen bak og framstykke til slutt

  2. Brett ned 1 cm av halsskjæring på del B og sy en rett søm. Sy deretter del C sammen med del B, rett mot rett. 

  3. Press ned kant med strykejern

  4. Sy innsnitt ved bryst. Brett en trekant rett mot rett. mål hvor langt du ønsker den skal gå inn mot brystet hvis det ikke er vist på mønsteret. Sy en rett kant på vrangsiden. Fest trå ved å sy en retursting eller ved å knyte tråene sammen. 

  5. Sy sammen bak og framstykke rett mot rett. Skuldersøm og sidesøm. Legg opp 1 cm kant nederst på kjolen. Sy skråbånd rundt arm. Se HER

 • 2

  1. Klipp ut delene. Sy skuldersøm. Forstykke og bakstykke rett mot rett. 

  2. brett ut toppen slik at rettsiden ligger opp. Brett sammen armen og legg den kant i kant med armgrop på bakstykke. Brett forstykket over. Sy søm langs kant.

  3. Fest bånd rundt halsskjæringen og rundt arm rett mot rett. 

  4. Sy sidesøm, rett mot rett

 • 0
  1. Forstykket, 2. Ermekant, 3. Bakstykket, 4. Nedre del foran/bak  1. Sy sammen de to delene som er fortykket sammen rett mot rett i skuldrene som vist over. Sy også bakstykket sammen rett mot rett og sy en søm som vist over på bildet.  2. Klipp hakk i buen på bakstykket som vist på bildet over til venstre. Klipp også av kantene som er i hver ende av buen (se piler). Vreng stykket over til rettsiden og sy en kantstikning som vist over til høyre.

  3. Sy skuldersøm rett mot rett (altså forstykket og bakstykkene sammen).  4. Legg inn folder på nedre del på forstykket og bakstykket etter hakk. Fest med nåler som vist over til venstre. Sy en liten søm helt øverst i kanten av skjørtet for å feste foldene.  5. Sy forstykket og bakstykket rett mot rett til nederste del foran og bak som vist over på bildet.
  6. Sy ermekant rundt ermene. Se fremgangsmåte HER.
  7. Sy på knapper eller trykknapper på bakstykket.Jeg har valgt trykkknapper.
  8. Legg opp kanten på nederste del foran og bak.

 • 5

  Sakkosekken har ytterstoff og innerstoff. Du skal derfor klippe dobbelt opp med den beskrivelsen som kommer under, og det er samme fremgangsmåte for ytterstoffet og innerstoffet. Her kommer beskrivelsen for ytterstoffet:  1. Klipp ut seks trekanter i størrelsen som vist over. Sy trekantene sammen rett mot rett som er gjort helt til venstre på bildet, slik at du tilslutt får en sekskant. Når du har sydd alle sammen har du toppen av sakkosekken.  2. Klipp ut midtstykkene til sakkosekken og sy den sammen til en ring (rett mot rett).
  3. Sy topp og midtstykke sammen rett mot rett hele veien rundt.  4. Klipp ut delene til bunnen. Sy bunnen sammen med midtstykket.
  INNERSTOFF: La et lite stykke stå åpent til å snu rettsiden ut med. Fyll deretter innerstoffet med kulefyll (40 liter) og sy igjen hullet,
  YTTERSTOFF: Snu og sy borrelåsen fast i åpningen i bunnen.


  Resultat: • 0
  1. Klipp skåbåndet 45 grader som vist over. Dette gjør at båndet blir mer elastisk.  2. Brett inn kantene vrang mot vrang som vist over. Dette gjør det lettere å håndtere båndet når du syr det på et plagg.  3. Sy fast skråbåndet som vist over.  4. Brett skråbåndet over til rettsiden av plagget og sy en søm helt ut til kanten som vist over.  5. Ferdig resultat.

 • 2  1. Forstykket (bukse), 2. Bakstykket (bukse), 3. Bakstykket (overdel), 4. Forstykket (overdel), 5. Lommeskilt, 6. Lomme.  1. Sy innsnitt på forstykket etter hakk og markering. Press innsnittet mot ermegapet.
  2. Viser hvordan innsnittet ser ut etter at sømmen er sydd.
  3. Sy skuldersøm på forstykket og bakstykket rett mot rett.
  4. Legg ned forkanten på halsutskjæringen vrang mot vrang med 0,7 cm stikning. Gjør det samme i nakken av bakstykket.
  5. Legg forstykkene over hverandre, slik at høyre forstykket ligger øverst. Festes med en 0,5 cm stikning nederst på kanten av toppen.
  6. Sy på kantbånd rundt ermene. For fremgangsmåte, se HER. Sy deretter sidesøm til forstykket og bakstykket rett mot rett.
  7. Sy lomme og lommeskilt sammen i rundingen rett mot rett.  8. Sy lomme fast øverst og i sidesømmen med 0,5 cm søm som vist over.
  9. Sy forstykket og bakstykket på buksen rett mot rett.  10. Vreng buksen og ta det ene buksebeinet ned i det andre og sy skrittbuen sammen rett mot rett som vist over.
  11. Sy overdel og buksen sammen rett mot rett.
  12. Klipp et stykke strikk til midjen og sy det sammen til en ring. Sy strikken fast i sømmen på overdelen.
  13. Sy opp buksekanten tilslutt for å få fine kanter.

 • 0  Jeg har tatt utgangspunkt ut i fra et t-skjortemønster, hvor jeg har klipt stoffet som vist til bildet over til høyre. Dette for å skape en løs form på blusen slik at den ikke ble tettsittende.
  Jeg har tatt 10 cm ekstra på lengden, 9 cm ut på bredden (målt ut fra nederst på kanten av blusen) og tatt 5 cm ned fra armhulen.  Har også gjort ermene lengre og bredere.

  Når du har klipt ut alle delene (forstykket, bakstykket og ermene) starter du med å sy skulder (forstykket og bakstykket) rett mot rett. Deretter syr du ermene rundt skulderen rett mot rett, og så syr du en søm nederst fra kanten på blusen og opp mot armhulen og videre ut mot ermet. Se HER.

  MØNSTER:
  Fra Stoff & Stil

 • 0

  For framgangsmåte se HER. Har valgt å ikke ha høy hals på toppen som ved framgangsmåten. Har også valgt kortere armer. 

  Framgangsmåte skjørt:


  1. Start med å klippe ut delen og sy sammen langs siden, rett mot rett.

  2. Brett kanten øverst på skjørtet ned ca. 5 cm og sy en rett kant over. Legg inn strikk i livet hvis du ønsker.

  3. Brett opp kanten nederst på skjørtet to ganger og sy en rett søm over. 

 • 3

  Jeg har brukt et mønster til dette skjørtet. Skjørtet består av to halvsirkler som vist på bildet over til venstre, hvor jeg har sydd sammen sømmene rett mot rett. Det eneste som mangler da, er et kantbånd som sys rett mot rett rundt i midjen for å skape en fin kant. Stoffet som er benyttet her har ikke stretch, så jeg måtte legge inn en glidelås. Glidelåsen sydde jeg oppå stoffet, så da trengs det ikke å brettes inn noe kanter! :) Tilslutt la jeg inn kantene nederst på skjørtet for å få fine kanter.

  Du kan også klippe ut delene til skjørtet uten å kjøpe mønster. Det du gjør da er å lage et merke midt på stoffet, fest f.eks en nål på merket og fest en tråd i nålen og tegn opp en sirkel. Pass på at du får riktig lengde på skjørtet, slik at det ikke blir for kort. Ta mål av midjen din og klipp opp slik at skjørtet ser ut som en smultring som vist på bildet over til venstre.

  Et veldig enkelt skjørt som går fort å sy!

 • 1

  1. Start med å klippe ut delene og sy skuldersøm rett mot rett.

  2. Legg ned lommen 0.5 cm og sy en rett kant over lommen. Sy deretter lommen på framsiden av kjolen rett mot rett og brett over.

  3. Sy sidesøm rett mot rett. Deretter sy halsutskjæringen og erm 1 cm om til vrang for få kant rundt hals og erm. 

 • 2
  1. Forstykket, 2. Bakstykket, 3. Lommer

  Jeg har fulgt samme framgangsmåte som "Fleecebukse 2 år", bortsett fra å legge benribb nederst på buksekanten. Fremgangsmåten kan du se HER.  Bildet til over til venstre viser buksen ferdigsydd, men den ble etter min smak litt for "baggy". Derfor la jeg den inn noen centimeter som vist på bildet over til høyre.

 • 8

  MØNSTER:


  Mønster fra Stoff & Stil


  1. Klipp ut alle delene.

  2. Brett kanten rett mot rett som vist over på bildet tl venste. Bildet viser forstykket.
  3. Sy et innsnitt ved skulderen som vist på bildet til høyre.

  4. Sy kantene på kragen (som er i nakken) vrang mot vrang som vist på bildet over.
  5. Deretter tar du bakstykket og syr skulder og nakke rett mot rett.

  6. Sy erme rett mot rett mot skulder som vist på bildet over til venstre.
  7. Start nederst på kanten på kåpen og sy en søm hele veien opp mot armhulen. Sy videre ut mot ermet som vist på bildet over til høyre.

  8. Beltet er 10 bredt og ca. 150 cm langt. Legg beltet dobbelt og sy en søm rundt. Kantene er grove.

  Har ikke lagt opp kantene nederst på jakken. Har valgt å la de være grove. Sy den som du selv ønsker! :)

  Resultat:  - Pris: 400 kr

 • 0

  Start med å klippe ut to deler som du syr sammen, rett mot rett. Målene på denne er 20 X 25. 

  Brett så kanten ned på vrangsiden. Sy en søm over for å få festet kanten. Fest deretter trykknapper på innsiden på begge sidene. Trykknapper får du kjøp blandt annet hos Panduro

  Vreng vesken til rett og den vil se slik ut

  Klipp ut 5 X 25 cm bånd til å ha rund armen. Brett båndet vrang mot vrang, og sy en søm langs bådet. Du fester båndet med å sy den fast på innsiden av vesken.  • 0

  1. Klipp ut alle delene. Jeg startet med å klikke ut delene til selve vesken 50x50 cm. Men etter å ha sydd den sammen, syntes jeg den ble for stor og klipte vekk 10 cm på bredden.
  2. Hankene er 12 cm brede og 82 cm lange.
  3. Sy sammen vesken. Sidesøm rett mot rett, og bunnen rett mot rett.
  4. Brett hanken på midten vrang mot vrang. Brett kantene 1 cm over til vrangen og fest hanken sammen i kanten.
  5.Brett kanten øvest på vesken til vrangen (innside av vesken). Jeg har brettet den 6 cm. Hankene er sydd 8 cm fra hjørnene på vesken.
  6. Sy søm over den nedbrettede kanten sammen med hankene.

 • 0

   

  Det går sakte men sikkert mot vår. Vi begynner kanskje å bli lei mørke, tunge farger og er klare for pastell, mønster og myke former. 

  Hvorfor ikke sy din egen favorittpute? Under har vi hentet inspirasjon. Se enkel fremgangsmåte nederst i innlegget. 


  Pute/ FUSS

  Pute/Missoni Home

  Pute/Living

  Fremgangsmåte

  Når du skal sy din egen pute, start med å legge innerputen på stoffet og klipp rundt. Klipp 2-3 cm utenfor puten. Klipp ut to like deler. Sy sammen delene rett mot rett, men husk å la en side være åpen slik at du får inn innerputen. Du kan selv velge hvordan du ønsker å lukke trekket. Du kan velge mellom glidelås, knapper, borrelås eller en lomme som du trer over. Velger du glidelås, sy fast låsen på vrangsiden av trekket. Passpå at låsen blir på rettsiden. Velger du lomme, klipp ut en ekstra del som tilsvarer halve 1/3 av puten. Sy den fast på innsiden av trekket. Start med å sy rett mot rett med åpningen slik at kanten blir fin på utsiden. Brett den så inn i trekket og sy til slutt delen fast i sidene. Et tips er å bruke et putetrekk du har fra før og bruke det som mal. 

 • 0

  Prøv jakken på deg for å tilpasse skuldre og siden. Sett nåler langs kanten der du ønsker å sy inn. På denne jakken er det innefor. Jeg har valgt å ikke løsne foret fra jakken, men det er da viktig å passe på å legge foret inntil ytterstoffet. Når du har festet med nåler start med å sy skulrene .Velg til slutt lengden du ønsker på jakka. Bruk gjerne sikkasakksøm når du syr. 

   

 • 0  1. Ta stoffet rundt midjen for å måle hvor stramt du ønsker å ha skjørtet. Gjør det samme med strikket som også skal ligge i midjen. Pass på at du ikke tar strikken så stam at du ikke får den over rumpa! :)
  2. Sy sidesøm på skjørtet. Du kan velge å lage et forstykke og bakstykke. Eller som jeg har gjort; Ha et stykke slik at det kun blir en søm på skjørtet.
  3. Mål hvor bred du vil at kanten øverst på skjørtet skal være. Husk at det må være plass til strikket.
  4. Sy kanten og la en "luke" stå igjen, slik at du kan tre inn strikken. Sy tilslutt igjen "luken".
  5. Brett opp kanten nederst på skjørtet og sy en søm. Eventuelt sy flere sikksakksømmer lag på lag helt nederst i kanten.

  Ferdig resultat • 10

  Mønster/STOFF & STIL  1. Linning, 2. Forstykket, 3. Bakstykket, 4. Sidestykket øverst, 5. Sidestykket nederst

  1. Sy sidestykket øverst og sidestykket nederst sammen rett mot rett


  2. Sy forstykket og sidestykket sammen rett mot rett


  3. Sy bakstykket og sidestykket sammen rett mot rett


  4. Sy buksebeinene sammen rett mot rett

  5. Sy skrittsømmen rett mot rett. Deretter sy skrittbuen rett mot rett. 

  6. Klipp ut et stykke strikk etter ditt eget mål. Sy strikken og linningen sammen til en ring


  7. Legg strikken i linningen og sy det fast til buksekanten, rett mot rett


  Ferdigresultat:


 • 1

  Jeg startet med å ta utgangspunkt i mønsteret fra STOFF & STIL, som vist under. Det ble ikke helt som jeg hadde tenkt!


  Jeg klipte forstykket i to deler for å få en søm på midten av toppen.
  1. Sy de to delene på forstykket sammen rett mot rett.
  2. Sy skulder rett mot rett.
  3. Sy sidesømmene rett mot rett.

  Da toppen var ferdigsydd sammen, ble det to "lommer" på begge sidene av forstykket ved ermeutskjæringen. Jeg tok da på toppen på vranga og festet lommene med nåler for å få bort lommene. Jeg har ikke tatt noen spesielle mål, men bare tilpasset litt etter litt.  Tilslutt: Legg inn kantene for å sy en pen kant som vist under.  Resultat: • 1  1. Bakstykket, 2. Benribb, 3. Forstykket, 4. Lomme

  1. Sy på lommeposene på for- og bakstykket rett mot rett.

  2. Sy sidesømmene rett mot rett. Pass på at du ikke syr sammen lommene.

  3. Sy sammen lommeposene.  4. Sy skrittbuen sammen rett mot rett.

  5. Bruk strikk i livet. Bruk eget mål. Sy strikken sammen til en ring.

  6. Brett ned kanten på buksen over strikket og sy en løpegang.

  7. Sy benribben sammen rett mot rett til en ring.  8. Brett benribben dobbel vrang mot vrang. Sy den på rett mot rett.

  Mønster/STOFF & STIL

 • 1

  1. Start med å klippe ut delene av mønsteret

  2. Sy sammen frontbitene i skrittet på baksiden av rumpa. Da vil du få en frontdel og en bakdel

  3. Sy sammen front - og bakdel ved å legge delene oppå hverandre slik at det blir rett mot rett

  4. Ta så på deg buksen for å måle hvor du ønsker å legge inn linning til livet. mønster til linning er med i mønsterpakken. 

  5.  Sy på linningen i livet rett mot rett.

  6. Til slutt sy opp buksen nederst så du får en fin kant nederst på bena. 

 • 0

  Jeg hadde en kjole i skapet som jeg ikke bruker lenger, men liker formen på den. Derfor  klipte jeg den opp og brukte den som mønster!  1. Sy skuldersøm rett mot rett.

  2. Sy sidesøm rett mot rett.

  3. Klipp ut kantbånd og sy det på de grove kantene. Ta mål rundt utskjæring til hals og ermer, for å finne ut hvor langt kantbåndet skal være. Jeg klipte kantbåndet 3 cm bredt. Hvordan du syr kantbånd, kan du se HER.

  Dersom du ikke har en kjole i skapet som du kan bruke som mønster, kan du benytte dette mønsteret fra STOFF & STIL:
 • 3

  Jeg har ikke funnet mønster til menn, så jeg tok derfor utgangspunkt i et t-skjortemønster for dame. Jeg kjøpte den i størrelse 46 og la til de centimeterene som var nødvendig for å få riktig størrelse. Under kan du se bilde av hvilket mønster som er blitt brukt.

   
  Mønster/STOFF &STIL, Pris/34,95 kr
  1. Erme, 2. Forstykket, 3. Bakstykket

  Som du kanskje ser, så er halsutskjæringen lik på både framstykket og bakstykket. Dette var egentlig ikke meningen. Og dette oppdaget ikke jeg før jeg sydde skulder sammen rett mot rett. Jeg ønsket ikke at halsutskjæringen skulle være så dyp i nakken, så derfor klippet jeg ut en halvsirkel for å rette opp. Dette ga i det minste t-skjorten en fin detalje? Ønsker du å sy den med en liten detalje i ryggen? Da blir fremgangsmåten altså slik:

  1. Klipp ut en halvsirkel som er ca. 1-2 cm større enn halsutskjæringen. Sy den sammen mot halsutskjøringen rett mot rett.
  2. Sy skuldrene sammen rett mot rett.

  3. Sy på ermene rundt skulder rett mot rett. For fremgangsmåte for hvordan du syr på ermene, se HER.

  4. Sy erme og sidesøm sammen rett mot rett. Dette kan du også se HER.

  5. Tilsutt legger du opp kantene på ermene og nederst på t-skjorten.

 • 5  1. Forstykket, 2. bakstykket, 3. halsribb, 4. erme

  1. Sy skulder rett mot rett.

  2. Sy på erme rundt skulder rett mot rett som vist under. Fest med nåler først slik at det blir en rett kant.  3. Sy ermet sammen rett mot rett. Start å sy ved håndleddet og oppover mot armhulen. Fortsett å sy søm videre nedover siden på genseren for å sy sammen bakstykket og forstykket.

  4. Sy halsribben rett mot rett. Brett den dobbelt.

  5. Fest halsribben med nåler i halsutskjæringen rett mot rett som vist på bildet under  5. Legg tilslutt opp kanten nederst på genseren og i ermene. Brett kanten dobbelt opp, slik at det blir en fin kant på innsiden av genseren. Fest først med nåler og så sy det sammen.  Resultat:

 • 11

  Ingenting er som hjemmelagde julegaver. Tenkte derfor å sy noe til veninner, men dette måtte være noe som ikke tar for mye tid eller penger. 

  Bestemte meg da for å gå for å lage skjørt. Bruker da skjørt jeg har fra før som mal. Har laget flere typer skørt. Ett som er veldig enkelt i svart, men som har et fint mønster. De andre skjørtene jeg har laget har et frontstykke med annen farge eller mønster, mens resten av skjøret er svart. Dette synes jeg selv er fint da det blir litt liv i skjøret og man ser fort litt smalere ut når sidene på skjørtet er svart. 

  Farger og mønster:   Det er brukt samme framgangsmåte som tidligere skjørt. Se framgangsmåte her: 

  Skjørt bakfra, her ser du mønster på skjørtet. 

  Til de andre skjørtene jeg har laget, har jeg et frontstykke med annen farge/mønster. Da klipper du bare ut stoff i hvor bredt frontstykke du vil ha, og syr sammen dette rett mot rett med to svarte sidestykker. 


  Fra siden og bak på alle skjørt: 


  Bruker ca 40-45 minutter på å lage et skjørt med frontstykke. Så dette går jo fort når man først begynner. Kostbart er det heller ikke.  

  Stoff fra STOFF & STIL: ca 60kr pr skjørt. 

  Vips så har man noen julegaver ferdig! 

 • 0

   

  1. Øvre rygg, 2. bak, 3 og 4. front, 5 og 6, arm. 

  Start med å sy sammen del 1 og 2. Sy en rett søm, rett mot rett. 

  Sy deretter sammen skuldrene på bak og front. Rett mot rett. Sidene skal ikke syes sammen enda. 

  Når man skal sy på armene kan dette gjøres på forskjellige måter. Jeg synes den måten som er beskrvet her er grei og starte med :)

  Ha jakken på vrangsiden og brett opp frontstykket. Jakken blir da på rettsiden. Legg så armen rett mot rett i armhulen.

  Fest den ene siden av armen mot nedre armhul med nåler og brett armen over. 

  Brett så frontrykket over igjen, slik at jakken blir på vranga. Fest den andre siden av armen til frontstykket. 

  Når amrne er festet med nåler, sy sammen langs kanten. Sy hele veien rundt. 

  Slik blir armen på vranga. Når armen er festet, sy sammen undersiden av armen og sidestykket. 

  Glidelås: har her brukt en glidelås på 55 cm. Det hvite som er over låsen klippes bort etter den er festet. La det hvite ligge over der du ønsker å starte låsen. 

  Fest den ene siden fast til stoffet først og sy den fast, så fest den andre siden. 

 • 13

  Jeg har en kjole jeg bruker lite fordi jeg ikke liker formen på underdelen av den. Bestemte meg derfor for å sy den om.  Det er fint å kunne gjøre om ting man ikke bruker lengre. Det er ikke alltid så mye som skal til for å få plagget slik som man ønsker. Så det er bare å finne fram noen plagg man egentlig liker, men kunne tenkt seg en enkel endring på. 

  FØR:  Underdelen var før et shiffongskjørt. 

  Sydde da om underdelen på kjolen. Tok mål og sydde på en ny underdel som er litt mer tettsittende.   Jeg sydde underdelen slik at den går over hverandre foran, med noen folder i.  For å sy på stoffet sydde jeg underdelen kan i kant med overdelen. 

  NÅ:  Har også noen folder bak, slik at den skal ligge finest mulig i korsryggen.   Selve forandringen på kjolen er ikke så stor, men liker fasongen på underdelen på kjolen mye bedre nå. Så nå blir den fohåpentlighvis mer brukt. 

 • 2

  1. Ta mål for å finne ut hvor midten er.

  2. Legg glidelåsen på midten av plagget og bruk gildelåsen som mål for å se hvor langt du skal klippe:  3. Klipp etter glidelåsens mål og avslutt med å lage en liten trekant. Viktig at denne ikke blir bredere en glidelåsen.

  4. Brett inn kantene og fest de med nåler. Deretter fester du glidelåsen med nåler til kantene.  Ferdig resultat:  Det beste er å bytte ut foten på symaskinen som er for å sy glidelåser. Dette for å gi en fin og gjevn søm. Det er ikke blitt brukt "glidelåsfot" her.

  Hvordan synes du det er å sy inn gildelås?

 • 0

  1. Klipp ut alle delene:


  1. forstykket, 2. bakstykket, 3. krage, 4. erme.

  2. Sy skuldersøm rett mot rett (forstykket og bakstykket).
  3. Sy på erme på skulder rett mot rett.
  4. Start ved ermet som skal gå rundt håndleddet og sy en søm opp møt armhulen og videre ned mot kanten på kjolen.
  5. Sy kragen til en ring. Brett den dobbelt og sy den rett mot rett i halsutskjæringen.
  6. Kragen er mindre en halsutskjæringen. For å få kragen til å passe halsutskjæringen, må du feste nåler i kragen og skulder på hver side og foran og bak.
  7. Stram til i kragen der det ikke er festet nåler når du syr.
  8. Avslutt med å legge opp kantene på ermene og kjolekanten for å få fine kanter.

  MØNSTER:  Mønster/STOFF & STIL

 • 8

  Gjesteinnlegg fra Siri

  Lenestol og puff er begge kjøpt på Finn.no. Jeg kjøpte de i håp om å kunne gjøre noe med de, da de var ubrukelige slik de var. Begynte å søke på internett for å finne en oppskrift på hvordan jeg skulle gjør det. De fleste forslagene jeg fant var rett og slett å dra til en profesjonell møbeltapetserer som restaurerer og trekker om gamle stoler. Dette kan fort bli kostbart, og det kostet mye mer enn hva jeg var villig til å bruke på denne stolen og puffen. 

  Jeg ville prøve å trekke om stolen og puffen selv, og fant ut at dette var fullt mulig!

  Start med å skru stolen fra hverandre så langt det er mulig. Løsne alle stiftene som stoffet er festet med og ta av det gamle stoffet fra stolen. Det gamle stoffet brukes som mal. 

  For å sy sammen det nye stoffet, valgte jeg å starte med ryggen. Ryggen har to deler, front og bakre del. Start med å sy delene sammen rett mot rett. Deretter tre stoffet over ryggen og fest med stifter fra stiftpistol under ryggen på stolen. Det er viktig at stoffet er stramt. 

  Stolsetet: Legg stoffet på setet og brett stoffet rundt på undersiden av setet. Stift her fast under stolsetet. Her er det lurt å være to, slik at en holder og strekker i stoffet mens en stifter. 

   Armlenene synes jeg var den størtste utfordringen, men ved å ta mål og bruke det gamle stoffet får man god hjelp.  Når delene er klippet ut, sy enden på armlenet sammen med langsiden på armlenet, rett mot rett. Tre deretter stoffet over armlenet, stram stoffet godt og stift stoffet fast under armlenet. 

  Tilslutt, skru sammen stolen og du har en flott ny stol!

  Puff

  Bruk samme fremgangsmåte som på stolen. Sy først sammen det som skal være rundt puffen. Det må være så stramt slik at man nesten ikke får tredd stoffet over puffen. Lurt å være to for å få tredd det ordentlig på. 

  På toppen har puffen har jeg brukt 4 forskjellige stoffer for å få litt liv i puffen. Klipp ut 4 like store deler. Sy delene sammen rett mot rett til det blir en sirkel. Sy deretter sammen toppen på puffen med stoffet rundt, rett mot rett.

  Tilslutt, tre stoffet over puffen og stift stoffet fast på undersiden av puffen. 

  Pris totalt/ 500 kr

  Stiftemaskin kan man få låne på byggmaker for en liten sum. 

 • 16  Stoff/STOFF & STIL, Pris/144 kr

  Denne kjolen kan brukes til fest og hverdag. Jeg har brukt et belte i livet slik at kjolen får en form.

  Framgangsmåte:  1. Bakstykket, 2. forstykket, 3. erme, 4. halsribb, 5. ermeribb.

  Jeg bestemte meg underveis for å ikke bruke del "5.ermeribb", da jeg ville ha korte ermer.

  1. Sy sammen forstykket og bakstykket rett mot rett (sidesøm).
  2. Sy skulder rett mot rett.
  3. Sy halsribb rett mot rett, slik at det blir en sirkel. Brett den dobbel som vist under:  4. Sy halsribb til halsutskjæringen. Husk å stramme halsribben slik at den passer.
  5. Sy på ermer.
  6. Legg opp kant nederst på kjolen. Jeg la den opp 10 cm, da jeg ville ha den over knehøyde.
  7. Legg opp kant på ermene.  Mønster/STOFF & STIL

  Som du ser på mønsteret kan du også sy på lommer og ha et annet stoff på skuldrene, som f. eks skinn. Mønsteret viser også hvordan kjolen blir med ermeribb. Det er mange muligheter! :)

 • 17

  Stoff/STOFF & STIL  Mønster/STOFF & STIL

  Det er desverre ikke blitt tatt bilder av framgangsmåten, da genseren ble sydd tidligere i år.

  Fremgangsmåte:

  1. Klipp ut alle delene etter mønsteret (1 forstykke, 1 bakstykke, 2 ermer).
  2. Sy skuldersøm rett mot rett.
  3. Sy fast erme rett mot rett mot utskjæringen til ermene. Sy fra ermekanten (som skal være rundt håndleddet) og inn mot armhullet. Sy videre en søm ned mot kanten av genseren (sidesøm på forstykket og bakstykket).
  4. Legg opp en liten kant på armene (rundt håndledd) og nederst på genseren. Dette for å skape en finere kant.

  Glidelås:

  På grunn av at stoffet ikke er stretch, er det nødvendig med en glidelås for å få på seg genseren. Se hvordan du syr inn glidelås HER.

 • 17

   

  Jeg har sydd et skinnskjørt og brukt et annet skjørt jeg har i klesskapet som mønster. Dette skjørtet syr du virkelig på 1, 2, 3!

  Framgangsmåte:
  1. Bruk et skjørt du har fra før som mønster. Legg skjørtet på stoffet og klipp med ca 4. cm avstand fra mønsteret. Klipp midjen dobbelt så lang.
  2. Sy sidesømmene sammen.
  3. Brett ned kanten øverst på skjøret etter hvor høyt i livet du vil den skal være. Sy søm med 1 cm avstand fra skjørtekanten.
  4. Brett opp kanten nederst fra skjørtet (f. eks 2 cm) og sy søm med 1 cm avstand fra skjørtekanten.
  Tips: Bruk skinnstoff med stretch. Da slipper du å legge inn glidelås.
  Stoff/STOFF & STIL, Pris/65 kr


   

 • 13

   

   


  Mønster/STOFF & STIL

   

   En ulljakke er god nå utover høsten. Denne jakken består av 75% ull, så den er god og varm! Jeg har valgt å ikke sy på knapper/glidelås eller lommer.

  Start med å klippe ut stoff etter mønster:


  Som vist på møsterpakken er jakken 90 cm. Jeg (Kristin) ønsket å ha jakken litt kortere og la derfor jakken opp 6 cm. Mønsteret ligger dobbelt, slik at det blir 3 cm på hver side: 

   

  Dersom du ønsker å legge opp jakken, er det viktig at du ikke legger opp nederst fra forstykket. Dette pga at kantene er avrundet.  Alle delene ferdig utklipt:


  1. Bakstykket, 2. nakkebelegning, 3. forstykket, 4. arm, 5. belegning.

  Nå som alle delene er klipt, starter du med å sy sammen forstykket og bakstykket rett mot rett.  Sy skuldersøm rett mot rett. Deretter syr du nakkebelegning og belegning rett mot rett:  Belegningen skal være på innsiden av jakken. Sy belegningen vrang mot vrang. Kanten skal være rå.  Sy på armene på skulderene rett mot rett.
  Vreng jakken og sy sømmen rundt som vist under. Til slutt syr du søm opp selve armen mot armhulen.


  Stoff/STOFF & STIL, Pris/480 kr

   

   

   

   

   

   

 • 2

  Mønster/STOFF & STIL 

  Har her sydd genser med høy hals som vist på tegningen. 


  Start med å klippe ut mønsteret.

  Sy armen fast til forstykket og til bakstykket rett mot rett

  Bildet viser hvordan stoffet skal ligge når du syr sammen delene. Sy langs den grå kanten som vist på første bildet. 

   Sy deretter sammen armen og sidestykket

   Sy kragen sammen rett mot tett til en ring. Brett så kragen dobbelt vrang mot vrang. La det stå igjen ca 0.5 cm til kanten.

  Sy kragen i halsutskjæringen. Genseren er på vranga, legg kragen ned i halsutskjæringen og sy rett mot rett  Til slutt brett opp ca 1 cm rundt armene og nedre del av genseren, og sy rundt slik at du får en fin kant.    Stoff/STOFF & STIL, Pris/150 kr